Share

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

ΚΑΠ ΣΠΙΘΑ - ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ



ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΠΑΙΔΕΙΑ Ελληνοκεντρική, ανθρωπιστική, απολύτως εκσυγχρονισμένη..
Μίκης Θεοδωράκης
(Ιδρυτική Διακήρυξη 1ης Δεκεμβρίου 2010)

… Πού είναι η βιομηχανία μας; Η βιοτεχνία μας; Η γεωργία μας; Το εξαγωγικό μας εμπόριο; Σε ποιο σημείο καταντήσαμε την Παιδεία μας; Πού είναι η επιστημονική μας έρευνα και ποια είναι η προσφορά των διανοουμένων και καλλιτεχνών; Γιατί έπνιξαν τον Πολιτισμό μας και στη θέση του επέβαλαν την υποκουλτούρα; Πού πήγε το ήθος μας; Η παραδοσιακή μας ευγένεια;
Μίκης Θεοδωράκης . 
(Ομιλία στο Ηράκλειο Κρήτης 2011)


Διημερίδα


ΠΑΙΔΕΙΑ:
Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ


Η Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών προκειμένου να συμβάλλει στην ανάδειξη και προώθηση του ζητήματος της Ελληνικής Παιδείας, οργανώνει διήμερο με θέμα «Παιδεία: Η Ελλάδα στο σύγχρονο κόσμο».
Το Διήμερο θα διεξαχθεί στη Αθήνα, το Σάββατο και την Κυριακή 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2011, σε χώρο που θα γνωστοποιηθεί με νεότερη ανακοίνωση.
      Οι ομιλητές-εισηγητές  του Διημέρου θα υποδειχτούν από τις ΣΠΙΘΕΣ καθώς και από την Επιτροπή του Διημέρου και την ηγεσία του Κινήματος.
     


ΑΘΗΝΑ  2011

Ι. ΓΕΝΙΚΟ  ΠΟΛΙΤΙΚΟ  ΠΛΑΙΣΙΟ  ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ

Τα ζητήματα  που θέτει για τον άνθρωπο και την κοινωνία ο 21ος αιώνας  και η πολύπλευρη κρίση που βιώνουμε παντού απειλητικά, μας   αναγκάζουν  να αναλογιστούμε πού πάμε ως έθνος και ιστορικός λαός μέσα στη σύγχρονη συγκυρία και να αναζητήσουμε το ρόλο που καλείται  να παίξει η Παιδεία μας τούτη την κρίσιμη ώρα.
       Η χρεοκοπία της χώρας, η κατάρρευση ουσιαστικά της Δημοκρατίας και η υποταγή της Πολιτικής  στους σχεδιασμούς των αγορών,   οι  άγριες  περικοπές  στις δαπάνες για την παιδεία σε όλες τις βαθμίδες, η διεθνής διασύνδεση των αγορών και των εθνικών παραγωγικών συστημάτων, η συρρίκνωση του παραγωγικού μας ιστού, η απίσχνανση των λαϊκών εισοδημάτων,  η ανεργία   και η μετανάστευση των νέων, η διαφθορά η σήψη και ηθική διάβρωση του κράτους και του πολιτικού συστήματος, η περιθωριοποίηση  κοινωνικών ομάδων, η κυριάρχηση της αναξιοκρατίας και της ημιμάθειας, και η επικράτηση του αφελληνισμού και της υποκουλτούρας  σε όλους τους τομείς της εθνικής και κοινωνικής μας ζωής, όλα  γεννούν την ανάγκη να ξαναβρούμε την ουσία της ελληνικής παιδείας και να τη συνδέσουμε με την πορεία  μας στην ιστορία και στο σύγχρονο κόσμο. 
       Η μελέτη των προβλημάτων που μαστίζουν την πατρίδα και το λαό μας δείχνει πώς η κατάρρευση και η κατάντια μας  δεν προήλθαν από την έλλειψη επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων, αλλά από την ψυχική μας εξάρτηση από τον ξένο «προστάτη-πατέρα», την έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μας, την κοντόφθαλμη προοπτική και την κυριάρχηση ενός  παθολογικού εγωισμού και ιδιωτισμού   που άνθισε στο πέλαγος ενός δυτικόφερτου και δυτικότροπου ιστορικού υλισμού που κατέκλυσε την καθημερινότητά μας με τις ευλογίες των ΜΜΕ και των διανοουμένων μας.   Μέσα στο πλαίσιο αυτό σχηματίστηκε η  αφελληνιστική σύγχρονη εννοιολογία, ηθολογία, νομολογία και νοοτροπία μας,  έτσι που κάθε  δημιουργική απόπειρα ανεξαρτησίας και προόδου να σκοντάφτει  στο «αυτό δεν γίνεται- δεν μπορεί να γίνει»..
      Σήμερα κάθε χώρα είναι αναγκασμένη να βρει τη νέα θέση της στον νέο παγκόσμιο καταμερισμό της εργασίας που διαμορφώνεται στο πλαίσιο της ανοιχτής αγοράς. Η Ελλάδα μέσα στο περιβάλλον αυτό καλείται να προσδιορίσει τα στοιχεία που καθορίζουν το χαρακτήρα της οικονομίας της  αλλά και ν’ αναδείξει τα στοιχεία του πολιτισμού της που δοκιμάστηκαν ιστορικά και καταξιώθηκαν ως στοιχεία της ταυτότητας του Ελληνισμού και του οικουμενικού  ανθρώπου. Προκύπτει για τους Έλληνες  η ανάγκη να ξεπεράσουμε το σύνδρομο  της ξένης εξάρτησης και του μιμητισμού και να στηρίξουμε τη ζωή μας στα δικά μας πόδια: να γίνουμε ξανά Δημιουργοί πολιτισμού. Να λάβουμε ενεργά μέρος, όπως τονίζει ο Μίκης Θεοδωράκης, στην «Οικοδόμηση ενός καθαρά νεοελληνικού πολιτισμού στηριγμένου επάνω στις ιστορικές, πνευματικές και πολιτιστικές του παραδόσεις».
      Η Διακήρυξη του Μίκη Θεοδωράκη, του  ιδρυτή της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών που με την οξυδέρκειά του  έδειξε  το εθνικό μας μέλλον,  δείχνει και τον ορίζοντα προς τον οποίο πρέπει να κινηθεί η Παιδεία μας. Τονίζει χαρακτηριστικά ο Θεοδωράκης:
·  «ΠΑΙΔΕΙΑ Ελληνοκεντρική, ανθρωπιστική, απολύτως εκσυγχρονισμένη... Παιδεία  να επικεντρώσει την αγωγή των παιδιών μας πάνω στον πλούτο αυτής της μοναδικής στον κόσμο πνευματικής συνέχειας
·        Ανάδειξη τελειοφοίτων με υψηλό βαθμό πνευματικής, επιστημονικής και ηθικής συγκρότησης.
·        Δημιουργία υπεύθυνων πολιτών και ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων εμφορούμενων από τα υψηλότερα ανθρώπινα ιδανικά.
·        Αντί μονομερούς τεχνοκρατικής κατευθύνσεως, αναζήτηση προγράμματος σφαιρικής παιδείας, από την αρχή της φοίτησης έως το τέλος, που να περιλαμβάνει όλα τα πνευματικά και καλλιτεχνικά επιτεύγματα και ιδέες της ανθρωπότητας.
·        Ειδικό πρόγραμμα μύησης στην Ελληνική Παιδεία που να περιλαμβάνει την Ιστορία, την Φιλοσοφία, την Τέχνη και τις Ιδέες από την προκλασική εποχή, αρχαιότητα, ελληνιστικούς χρόνους, Βυζάντιο, τον ελληνισμό κατά την Οθωμανική κατοχή και τους νεότερους χρόνους από το 1821 έως σήμερα.
·        Αντιπαράθεση της διαχρονικής ελληνικής παράδοσης - ιστορικής και πνευματικής - με τα ανάλογα ρεύματα της κάθε εποχής.
·        Έλληνες περήφανοι για την καταγωγή τους και σίγουροι για τον εαυτό τους».
Μίκης Θεοδωράκης
(Ιδρυτική Διακήρυξη 1ης Δεκεμβρίου 2010)
  


ΙΙ.      ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ
ΣΚΟΠΟΣ:  ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ   ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ-ΛΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΟΤΗΤΑ
(Ενδεικτικό σχεδίασμα που θα οριστικοποιηθεί μετά την έκφραση των προτάσεων-περιλήψεων των ενδιαφερομένων)

1. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ.
1.1. ΟΡΑΜΑ, ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
1.2. ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ  ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
1.3. ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ  ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
1.4. ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

2. ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
2.1. Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΚΙ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ
2.2. ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
2.3. ΑΥΤΟΜΟΡΦΩΣΗ (ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΗ)- ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ
2.4. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

3. ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ- ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ
3.1. ΥΛΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ- ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
3.2. ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ  ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΜΑΤΩΝ
3.3. ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ-ΕΠΙΛΟΓΗ
3.4. ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

4. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑ ΒΑΘΜΙΔΑ
4.1. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ 1-ΒΑΘΜΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ
4.2. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ 2-ΒΑΘΜΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ
4.3. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ &ΤΕΙ
4.4. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ

5. ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΗΜΕΡΟΥ


ΙΙΙ. ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ
1. Για την 1η θεματική ενότητα του Διημέρου, η διάρκεια κάθε εισήγησης θα είναι 20 λεπτά.
Οι γραπτές εισηγήσεις αυτής της κατηγορίας  θα έχουν έκταση οκτώ (8) το πολύ δακτυλογραφημένων σελίδων σε διπλό διάστιχο (περίπου 5000 λέξεις) και  θα συνοδεύονται με ενδεικτική βιβλιογραφία.

2. Για την 2η , 3η, 4η και 5η θεματική ενότητα, η διάρκεια κάθε εισήγησης θα είναι 10 λεπτά.
Οι εισηγήσεις αυτής της κατηγορίας θα έχουν έκταση πέντε (5) το πολύ δακτυλογραφημένων σελίδων σε διπλό διάστιχο και  θα συνοδεύονται με ενδεικτική βιβλιογραφία.

3. Κάθε  ΣΠΙΘΑ  πρέπει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2011 να διαβιβάσει ηλεκτρονικά  στη Γραμματεία  τους τίτλους και τις περιλήψεις των εισηγήσεων που προτείνει μαζί με το όνομα και την ιδιότητα του εισηγητή. Οι ΣΠΙΘΕΣ μπορούν να επιλέξουν εισηγητές  από τον ευρύτερο κοινωνικό χώρο στον οποίο δραστηριοποιούνται, εφόσον οι εισηγητές αυτοί  έχουν διακριθεί  για το ερευνητικό/ επιστημονικό/  διδακτικό/ επαγγελματικό τους έργο και την κοινωνική προσφορά τους. Κάθε περίληψη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200 λέξεις   και να συνοδεύεται με τον κωδικό αριθμό της θεματικής ενότητας για την οποία προορίζεται (π.χ. 1.2 ή 3.4).

4. Όλες οι εισηγήσεις πρέπει να παραδοθούν σε ηλεκτρονική μορφή Word στη Γραμματεία της Κ.Α.Π  που έχει οριστεί για το Διήμερο μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2011. Οι εισηγήσεις πρέπει να επικεντρώνονται στην σαφή  διατύπωση των προβλημάτων/ ζητημάτων που αφορούν κάθε ενότητα και στην αντίστοιχη διατύπωση των ενδεδειγμένων λύσεων-προτάσεων.

5. Εισηγήσεις που δεν πληρούν τις ανωτέρω προδιαγραφές δεν θα γίνουν αποδεκτές. Όλες οι εισηγήσεις που πληρούν τις προδιαγραφές θα δημοσιευτούν στον ιστότοπο του Διημέρου  που θα συνδεθεί με τον  ιστότοπο της Κ.Α.Π. 
Εάν ο αριθμός των γραπτών εισηγήσεων που θα υποβληθούν υπερβαίνει τις χρονικές δυνατότητες του Διημέρου, τότε οι εισηγήσεις που θα διαβαστούν θα επιλεγούν με ευθύνη της Οργανωτικής- Επιστημονικής Επιτροπής του Διημέρου. 

6. Για κάθε γενική θεματική ενότητα προβλέπεται διάλογος- συζήτηση διάρκειας 30 λεπτών με γραπτές ερωτήσεις.

7. ΣΠΙΘΕΣ που δεν έχουν υποβάλλει εισήγηση, μπορούν να  εγγραφούν για τρίλεπτες  τοποθετήσεις. Θα μιλήσει ένας από κάθε ΣΠΙΘΑ και εάν ο χρόνος το επιτρέπει θα μιλήσει και δεύτερος.   

8. Το πρόγραμμα του Διημέρου θα σχεδιαστεί μετά την υποβολή των περιλήψεων και θα οριστικοποιηθεί μετά την υποβολή των εισηγήσεων.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ελένη Γκιντίδου.
Αλεξάνδρα Τράγκα
………………………………….


H ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ- ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ